Volwaardig en (meer) plantaardig eten
Uit het onderzoek weten we dat voedingspatronen rijk aan groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten, pitten en zaden verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen. Wij horen van nagenoeg iedereen die volwaardig plantaardig is gaan eten dat zij veel meer energie hebben!
Voor je gezondheid
Volgens de American Dietetic Association, de grootste organisatie van diëtisten en voedingsdeskundigen ter wereld, zijn goed geplande plantaardige voedingspatronen gezond, volwaardig en mogelijk gezondheidsbevorderend. Daarnaast stelt de organisatie dat een volwaardig plantaardig voedingspatroon geschikt is voor mensen in alle stadia van de levenscyclus, inclusief zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, baby’s, jonge kinderen en ouderen.
Bij mensen die de overstap maken naar een volwaardig plantaardig zien we regelmatig verbetering van de bloeddruk, leverfunctie, bloedsuikerspiegel en/of nierfunctie. Een plantaardig voedingspatroon is hét ideale voedingspatroon om toe te werken naar een gezond gewicht en/of dit te behouden. Dit heeft onder andere te maken met de lage caloriedichtheid van de voeding.
Ben je op dit moment gezond en wil je dit graag zo houden? Ook dan is het een goed idee om met je voeding aan de slag te gaan. Plantaardige voedingspatronen worden geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van diverse chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en zelfs sommige soorten kanker. Voorkomen is beter dan genezen!
Voor het milieu en klimaat
Een beter klimaat begint op je bord. Wist je dat de productie van voedsel voor bijna één vierde verantwoordelijk is voor de totale CO2 uitstoot? En wist je dat de overstap naar een hoofdzakelijk plantaardig voedingspatroon die CO2 uitstoot flink kan verlagen? Voor de productie van plantaardige producten zijn een stuk minder land en water nodig in vergelijking met dierlijke producten. Daarbij komen er relatief weinig broeikasgassen vrij. Voor 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel (soja, graan) nodig: niet zo efficiënt dus. In Zuid-Amerika wordt bovendien veel regenwoud gekapt voor de productie van soja voor vee- en visvoer. Milieu Centraal stelt dat meer dan 90% van alle soja die we eten verborgen zit in vlees, zuivel en vis. Ook belanden er bij de productie van plantaardige voedingsmiddelen minder vervuilende stoffen in het milieu, zoals stikstof en fosfaat. Door te kiezen voor meer plantaardig draag je bij aan een gezondere aarde voor toekomstige generaties.
Voor de dieren
Een derde reden om (meer) plantaardig te willen eten is vanwege het dierenleed. Dieren kunnen net als mensen angst, liefde en blijdschap ervaren. Ook dieren houden van hun kinderen en zijn verdrietig als een maatje doodt gaat. Veel mensen beseffen wel dat voor de productie van vlees een dier vroegtijdig wordt gedood. Echter, ook bij de productie van zuivel komt enorm veel leed kijken. Het mooie is dat wij elke dag minstens drie keer voor een keuze staan; we kunnen ‘stemmen’ met onze vork. Door bewust te kiezen kunnen wij het verschil maken voor de dieren, die geen keuze hebben. Een betere wereld begint bij jezelf!
Wij helpen je
Met onze specialisatie in plantaardige voeding helpen wij jou stap voor stap naar een (meer) plantaardig voedingspatroon. En natuurlijk hoeft dit niet voor 100%; je bepaalt zelf hoe ver je hierin wilt gaan. Ieder stapje in de goede richting telt en is waardevol. Wij helpen je nieuwe smaken te ontdekken en leren je anders te koken. Je hoeft je geen zorgen te maken over tekorten; we houden je voedingsinname nauwlettend in de gaten. Tijdens de consulten leer je uit welke plantaardige bronnen je belangrijke voedingsstoffen kunt halen. Het aanpassen van je voedingspatroon kan daarnaast best spannend met betrekking tot sociale situaties. Ook op dit vlak denken we met je mee en geven we je de juiste handvatten om de overstap zo goed mogelijk te kunnen maken.