Laag in verzadigd vet

 

Vetten kan je opsplitsen in twee soorten: verzadigde en onverzadigde vetten. Van verzadigd vet wil je niet te veel binnenkrijgen. Bronnen van verzadigd vet zijn vlees, boter, volle zuivelproducten, kokosolie en bewerkte producten, zoals cake en chips. Onverzadigde vetten vind je in vloeibare oliën, zoals olijfolie en koolzaadolie, avocado, noten, zaden en pitten.

Grote gezondheidsinstanties, zoals de World Health Organisation, adviseren om niet meer dan 10 energieprocent uit verzadigd vet te halen. Ondanks dat er veel meningen zijn over verzadigd vet, weten we vanuit onderzoek dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhoogd (1, 2). Verzadigd vet zorgt namelijk voor het stijgen van het LDL-cholesterol (3). En een hoog LDL-cholesterol zorgt voor zogenaamde ‘plaquevorming’ in de slagaderen. En die plaque kan leiden tot verschillende hartziekten. Uit grote onderzoeken blijkt dat het vervangen van verzadigd vet door (meervoudig) onverzadigd vet en volkoren koolhydraten het risico op hart- en vaatziekten verlaagt (4). 

Bronnen:

  1. Clifton PM, Keogh JB. A systematic review of the effect of dietary saturated and polyunsaturated fat on heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017;27(12):1060-1080

  2. Schwab U, Lauritzen L, Tholstrup T, et al. Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food Nutr Res. 2014;58:10.3402/fnr.v58.25145.

  3. Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. 1997;314(7074):112-117.

  4. Hooper L, Martin N, Jimoh OF, Kirk C, Foster E, Abdelhamid AS. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2020 May 19;5(5):CD011737.