Belangrijke lessen uit de Blue Zones

Gepubliceerd op 18 november 2022 om 14:08

Heb jij al gehoord van de Blue Zones? Dit zijn vijf gebieden op aarde (waaronder Sardinië bij Italië, Okinawa bij Japan en Loma Linda in Californië), waar gemiddeld veel meer honderplussers in goede gezondheid leven dan in de rest van de wereld. Enorm interessant, want we leven allemaal steeds langer, maar dreigen steeds minder van die levensjaren in goede gezondheid door te brengen. Wat doen de mensen uit de Blue Zones anders? En wat kunnen we van hen leren? 

 

Overwegend plantaardig

Mensen uit de Blue Zones eten grotendeels onbewerkt plantaardig. Ze eten weinig tot geen vlees, vis en zuivel en juist veel groente, fruit, peulvruchten, volkoren granen, zilvervliesrijst, (zoete) aardappelen, noten, pitten en zaden.

 

Natuurlijke beweging

Velen van ons zitten de hele dag en gaan dan een paar keer per week naar de sportschool. Maar mensen uit de Blue Zones bewegen veel op natuurlijke manieren. Ze wandelen, pakken de fiets, werken in de tuin en doen het huishouden. Beweging is op allerlei manieren geïntegreerd in hun dagelijks leven en daardoor bewegen ze de hele dag door.

 

Ontspanning

Het is niet zo dat de mensen uit de Blue Zones nooit stress ervaren. Maar ze hebben wel effectieve manieren om met hun stress om te gaan en te ontspannen, zoals voldoende rusten en samenzijn met hun familieleden en vrienden. Ze staan niet de hele dag 'aan'.

 

Sterk sociaal netwerk

Mensen uit de Blue Zones hebben een sterk sociaal netwerk. Ze zijn sociaal betrokken, hebben fijne en betekenisvolle relaties met elkaar en zijn bovendien vaak onderdeel van een hechte gemeenschap.

 

Een doel in het leven

De mensen uit de Blue Zones staan op met een intentie: ze hebben een hoger doel in het leven. En dat hoeft niet per se iets heel bijzonders of ambitieus te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op goed willen zorgen voor hun familie en vrienden.

Wij vinden de mensen uit de Blue Zones enorm inspirerend. Een aantal maanden geleden woonden we een mooie lezing bij van Dan Buettner, de initiatiefnemer van het Blue Zones project van National Geographic. De kernboodschap die hij toen meegaf is ons bijgebleven: 'Longevity was not pursued, it ensued.' Oftewel: oud worden in een goede gezondheid is niet iets wat deze mensen bewust nastreven. Ze maken geen plan om een bepaald dieet te volgen of om vier keer per week naar de sportschool te gaan. Longevity is een heel natuurlijk gevolg van de manier waarop ze leven en de omgeving waarin ze leven.

Wij denken dat we hier in het Westen n
og heel veel kunnen leren van de mensen uit de Blue Zones!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.